Rastoča knjiga OŠ Brusnice 2011 – 2016

RASTOČA KNJIGA OŠ BRUSNICE 2011 – 2016

» Z OŠ Brusnice odhajam opogumljen in svetel. Naše ljudstvo na Dolenjskem je v koreninah zdravo, učenci narodno zavedni, vsi pa zavezani mojstrstvu, odličnosti in etiki, trem vrednotam Rastoče knjige … » je leta 2014 v našo knjigo obiskovalcev zapisal slavnostni govornik, akademik, prof. dr. France Bernik.

Brusnice ležijo pod Gorjanci, v domovini Trdinovih bajk in povesti ter avtohtonih brusniških češenj hrustavk. Bogastvo naše doline in njen kulturni zaklad sta velika. Na OŠ Brusnice, kjer imamo letos 168 učencev, radi in dobro skrbimo za kulturno dogajanje: prirejamo likovne kolonije, gledališke igre, srečanja naših literatov, glasbene koncerte, ohranjamo folklorno tradicijo; naša šola pa je doslej izdala že devet knjig! Zato smo se leta 2011 na pobudo g. Janeza Gabrijelčiča, idejnega očeta Rastoče knjige, odločili, da ustvarimo svojo Rastočo knjigo, ki jo simbolizira kip Rastoče deklice – Brusničanke. V šolskem letu 2014/15 smo kot ena izmed 14 slovenskih nominiranih šol na Ljubljanskem gradu prejeli laskavi naziv »kulturna šola«, in sicer posebno priznanje za področje ohranjanja kulturne dediščine in za graditev Rastoče knjige.

 Slika 1 Kip Rastoče deklice – Brusničanke na OŠ Brusnice

Slika 1: Kip Rastoče deklice – Brusničanke na OŠ Brusnice

 

Na OŠ Brusnice je doslej izšlo že 9 knjig:

 1. Ivan Perhaj: Igre s soncem, 1994
 2. Zbornik: Brusnice skozi čas, 1997
 3. Tone Srebrnjak: Križpotje, 2004 (zbral in uredil Jože Škufca)
 4. Darja Šinkovec in Milena Jaklič: Narečni slovar brusniške doline, 2008 (ob 130-letnici šolstva v Brusnicah in ob 500-letnici Trubarjevega rojstva)
 5. Darja Šinkovec, Milena Jaklič in učenci: Vsaka ptica ima nebo, 2010 (pravljica v dveh jezikih, ob 10-letnici vrtca Muca)
 6. Darja Šinkovec, Milena Jaklič, Uroš Jazbec in učenci: Skupaj zmoremo več, 2011

(e-knjiga, republiški razvojni domoljubni projekt)

 1. Darja Šinkovec, Milena Jaklič in učenci: Domovina skozi otroške oči, 2012
 2. Darja Šinkovec, Milena Jaklič in učenci: Abeceda odličnosti, mojstrstva in etike OŠ Brusnice, 2015
 3. Cvetka Kocjančič: Kam vodi cesta, 2015

 

V letu 2016 bomo torej na naši šoli praznovali 5-letnico Rastoče knjige OŠ Brusnice. Obletnico obeležimo vsako leto februarja ob kulturnem prazniku. Na prireditvi za javnost predstavimo izid kakšne nove knjige ali pa premierno uprizorimo gledališko predstavo, ki jih prav za nas piše naša bivša učenka Jasna Pavlin. Predpremiero izvedemo že na šolski proslavi ob Prešernovem dnevu, ponovitve pa sledijo na Regijskem srečanju otroških gledaliških skupin ali pa gostujemo kje drugje. Naše prireditve vedno zelo izvirno popestrijo folkloristi naše šole pod vodstvom mentorice Milene Jaklič, ki gojijo posebno skrb do izročila svojih prednikov. Kajti so pripovedi, ki ne zbledijo. Ostanejo v nas, nas spremljajo in bogatijo. To so pripovedi otroštva naših pradedov in prababic, ki pomenijo žlahtno izročilo nekega rodu naslednjim rodovom.

V nadaljevanju predstavljamo, kako smo obeležili posamezno obletnico Rastoče knjige OŠ Brusnice.

RASTOČA KNJIGA OŠ BRUSNICE 2011

 1. 2. 2011: OTVORITEV IN SREČANJE LITERATOV BRUSNIŠKE DOLINE

– slavnostni govornik: mag. Igor Teršar, direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS

Otvoritev Rastoče knjige OŠ Brusnice so zaznamovali literati treh generacij iz naše doline, ki so se publiki predstavili s svojimi deli. Pomembno je, da smo jih opazili in da so občinstvu lahko pokazali, s čim se ukvarjajo. Slavnostni govornik, mag. Igor Teršar, je odkril kip Brusničanke – simbol Rastoče knjige OŠ Brusnice, ki so ga prav tako izdelali naši učenci.

slika 2 Mag. Igor Teršar in literati naše doline

Slika 2: Mag. Igor Teršar in literati naše doline

RASTOČA KNJIGA OŠ BRUSNICE 2012

 1. 3. 2012: PRVA OBLETNICA in izid knjige DOMOVINA SKOZI OTROŠKE OČI

– slavnostna govornica: ga. Lidija Jerkič, podpredsednica Državnega sveta RS
– promocija knjige in domoljubja tudi na 24. Forumu odličnosti in mojstrstva na Otočcu, maj 2012

 

slika 3 Prisotne je nagovorila podpredsednica Državnega sveta RS, ga. Lidija Jerkič

Slika 3: Prisotne je nagovorila podpredsednica Državnega sveta RS, ga. Lidija Jerkič.

Knjigo Domovina skozi otroške oči so ustvarili učenci vseh razredov pod vodstvom treh mentorjev. Prvi del je pravzaprav e-knjiga, ki je nastala kot rezultat republiškega razvojnega projekta na temo domoljubja. Zavod RS za šolstvo in Ministrstvo za šolstvo sta ga razpisala ob 20-letnici samostojnosti RS in ob 70-letnici upora proti okupatorju. V celoti je e-knjiga na ogled na spletni strani OŠ Brusnice. Vrednote 2. svetovne vojne pa smo raziskovali in zapisali v drugem delu knjige. Ko so o domovini modrovali prvošolčki, so ugotovili, da je himna glavna pesem naše države, da jo moramo tiho poslušat΄, imeti jezičke v kotičkih, roke ob telesu pa čisto pri miru stat΄. Da je domovinska zavest pomembna za vsak narod in da jo moramo vzgajati tudi v šolah, dokazujejo tudi besede devetošolke Neje Luzar:

»Splošno gledano se danes mladi bolj malo ukvarjamo z domovinsko tematiko. Ne gre za to, da ne bi čutili domovinske pripadnosti ali pa da bi se v Sloveniji počutili slabo – o teh stvareh največkrat sploh ne razmišljamo. Velik vpliv imajo na nas tudi tuje kulture, sploh kar se tiče glasbe in filma. Slednja večini mladim pomenita zelo veliko in tako je angleščina del našega vsakdanjika. Rezultat tega se kaže že v jeziku, ki ga govorimo – uporabljamo veliko prevzetih besed, čeprav imamo za isto stvar tudi lep, slovenski izraz. /…/

A vendar se zavedamo, da je domovinska zavest pomembna za vsak narod. Drži ga skupaj in povezuje ljudi; ti skupno sprejmejo neke vrednote, za katere se zavzamejo in jih ohranjajo. /…/«

 

RASTOČA KNJIGA OŠ BRUSNICE 2013

 1. 2. 2013: DRUGA OBLETNICA, premiera gledališke predstave KO ME ZMANJKA in pričetek Abecede mojstrstva, odličnosti in etike na OŠ Brusnice

– slavnostni govornik: g. Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS
Ko me zmanjka je ekogledališka predstava, ki jo je napisala naša bivša učenka Jasna Pavlin. Ustregla je našim željam in tako rekoč »po naročilu« ustvarila igro z najstniško tematiko. In kakšna je zgodba? Dva fanta in dve dekleti odraščajo kar v svojih sobah. Z vrstniki se namreč družijo na Facebooku, odvisni so od mobitelov, španskih »limonad« in računalniških igric. Nekega lepega dne pa v njihova življenja poseže Štrom – »ko ga zmanjka«, pa zavlada panika!!

 

slika 4 Najstnici v igri obupujeta, ker je zmanjkalo »štroma«

Slika 4: Najstnici v igri obupujeta, ker je zmanjkalo »štroma«.

 

RASTOČA KNJIGA OŠ BRUSNICE 2014

 1. 2. 2014: TRETJA OBLETNICA, premiera gledališke predstave BRUSNIŠKA OHCET in nadaljevanje Abecede mojstrstva, odličnosti in etike na OŠ Brusnice

– slavnostni govornik: dr. France Bernik, akademik, profesor doktor

Naša ljudska dediščina je ena in edina. Če bomo v današnjem sodobnem svetu digitalizacije nanjo pozabili, ne bomo imeli kaj prenesti na mlajše rodove. Zato smo tokratni kulturni praznik obogatili z ljudskim izročilom. Avtorica besedila BRUSNIŠKA OHCET Jasna Pavlin je snovno posegla v ljudsko slovstvo in v dramski igri obudila znano legendo o znamenitih brusniških mačkih.

»Legenda govori, da se je v brusniški dolini, ki ji danes pravijo tudi Mačja dolina, godila karseda čudna ohcet in se na še bolj čuden način dogodila, v njej pa je glavno vlogo odigral ravno tisti brusniški maček, ki ga imajo še dandanes vsi v zobeh, na mačji rod pa je od tedaj padla huda sramota. Kako je do tega prišlo, nam bo prikazal kar krivec sam …« (Jasna Pavlin).

Glavno vlogo igra torej poosebljeni maček, ki zgodbo napove in konča, vmes pa jo komentira in povezuje. Kot že naslov pove, vrh dramske zgodbe predstavlja »ohcet«, ki se dogodi med hribovskim fantetom Štefkom in Lonico, dekletcem iz doline. Njena mati, gosposka, a obubožana vaška vdova, jo namreč želi bogato poročiti – s starejšim ali mlajšim Gorencem, »saj bo itak vse jerbal«. Gosposki Dolenci se na ohceti ponorčujejo iz hribovcev, tako da jim »servirajo« celo mačje meso … To pa je za robustne, a poštene Gorence preveč!!!

slika 5 Znameniti brusniški maček

Slika 5: Znameniti brusniški maček

 

RASTOČA KNJIGA OŠ BRUSNICE 2015 – 1. DEL, februar

 1. 2. 2015: ČETRTA OBLETNICA in izid knjige ABECEDA ODLIČNOSTI, MOJSTRSTVA IN ETIKE OŠ BRUSNICE

slavnostni govornik: dr. Boštjan Žekš, akademik, profesor doktor

Abeceda odličnosti, mojstrstva in etike OŠ Brusnice je nova knjižna pridobitev majhne šole v dolini pod Gorjanci. Učiteljici Darja Šinkovec in Milena Jaklič sta se kot ljubiteljici slovenske besede in vneti zagovornici tradicionalnih vrednot s svojimi učenci tokrat podali na drugačno pot – pomagali so jima ugotavljati in raziskovati vrednote današnjih mladostnikov. V današnjem času recesije in vsesplošne krize vrednot sta v tem projektu želeli ugotoviti, kako se družbene spremembe kažejo na osebnosti mladostnikov in kaj je tisto, kar je za njih vredno in pomembno v življenju. Zato sta izhajali iz vizije vseslovenskega projekta Rastoče knjige, ki raziskuje odličnost, mojstrstvo in etiko naših osnovnošolcev. Čeprav se vrednote odraslih razlikujejo od najstnikov in le-te spet od nadobudnih prvošolčkov, pa se je izkazalo, da so za vse najlepše prastare ali večne vrednote: poštenost, zvestoba, resnicoljubnost, solidarnost, dobrota, prijateljstvo, mir …

Toda kaj pomeni v današnji družbi »biti pošten«? Delati pošteno ne glede na okolico, ki pogosto ni taka. Kdor ljubi resnico, je tudi pošten. In poštenje se vrača obilno. Solidaren si lahko vsak trenutek do sošolca in sočloveka nasploh. Le dobrota pa je tisto, kar šteje. Biti dober do vseh, delati dobro. Imeti pravega prijatelja je tudi danes pravo bogastvo, nekoga, ki mu zaupaš, pomagaš, se nanj nasloniš, se mu potožiš …

Pri delu s svojimi učenci sta avtorici ugotovili, da materialistično naravnana moderna družba ni pustila prevelikih posledic na osebnosti mladega človeka. Najbolj razveseljivo pa je, da sta družina in prijateljstvo še vedno tisti najpomembnejši vrednoti, ob katerih otrok raste in se razvija v vsestransko razvito osebnost.

Vizija in strateški cilj prikazanega projekta je vzgoja in izobraževanje našega učenca v aktivnega, odgovornega Brusničana, predanega državljana republike Slovenije ter razmišljujočega svetovljana.

 

slika 6 Prisrčni folkloristi vedno navdušijo gledalce

Slika 6: Prisrčni folkloristi vedno navdušijo gledalce.

 

RASTOČA KNJIGA OŠ BRUSNICE 2015 – 2. DEL, junij

 1. 6. 2015: izid knjige Cvetke Kocjančič KAM VODI CESTA

slavnostni govornik: dr. Boštjan Žekš, akademik, profesor doktor

V šolskem letu 2014/15 je bil prioritetni projekt naše šole MATI DOMOVINA. Želeli smo, da bi vsi sodelujoči učenci ob tem projektu razmišljali o svoji narodni zavesti in da bi se domoljubje vsaj malo dotaknilo vsakega izmed njih.

Neizmerno ljubezen do svoje domovine v svojih delih opeva tudi rojakinja naše doline, pisateljica in publicistka, naša zdomka, Cvetka Kocjančič. Sedaj že več kot petinštirideset let živi v Kanadi. Želela je, da svojo novo knjigo – zbirko domoljubnih črtic z naslovom Kam vodi cesta – izda prav na naši šoli, tu pod Gorjanci, kjer je preživela svojo mladost.

Kocjančičeva tudi v svojih pesmih zelo rahločutno izpoveduje neizmerno ljubezen do svoje domovine, spomine na domačo vas, na očeta in mater in na ljudi, ki so oblikovali in utrjevali njeno osebnost, da je tudi v tujini ostala zvesta vrednotam, ki jih je prinesla iz domovine.

Kot žena, mati in sedaj babica petih vnukinj in štirih vnukov vidi Kocjančičeva v opisovanju spominov iz rodnega kraja in v raziskovanju Slovencev v Kanadi tudi priložnost, da s tem obogati svoje potomce, da se bodo zavedali, da so potomci plemenitega, vztrajnega in trdoživega slovenskega naroda.

 

slika 7 Pisateljica Cvetka Kocjančič kot gostja na prireditvi ob zaključku bralne značke

Slika 7: Pisateljica Cvetka Kocjančič kot gostja na prireditvi ob zaključku bralne značke

 

Že leta 1999 je Cvetko Kocjančič odlikoval predsednik Slovenije, Milan Kučan, in sicer s Častnim znakom svobode Republike Slovenije za kulturno delo in s tem za ohranjanje slovenskega izročila med našimi izseljenci v Kanadi.

 

RASTOČA KNJIGA OŠ BRUSNICE 2016, v pripravi

 1. 2. 2016: PETA OBLETNICA in premiera gledališke predstave KO ODRASTEM, BOM BIL …

 

ZAKLJUČEK

Na OŠ Brusnice si torej želimo, da bi v našem vzgojno-izobraževalnem procesu tudi s pomočjo Rastoče knjige »ustvarili« kulturne, široko razgledane posameznike, ki bodo pokončne osebnosti, sposobne spopasti se z izzivi sedanjega in prihodnjega časa. Ki bodo znali ustvarjalno sodelovati in umno razreševati spore. Ki bodo skratka razumeli, kako pomembne so vrednote krepitve dobrih medsebojnih odnosov, solidarnosti, strpnosti, poštenosti in medsebojnega spoštovanja.

Učitelji imamo to srečo in obvezo, da odkrivamo in razvijamo v mladih ljudeh vse te velike in male vrednote, da spodbujamo ustvarjalnost, mojstrstvo in odličnost v vsakem od njih. Sodobna družba bo namreč še kako potrebovala in cenila ljudi z visokim etičnim kodeksom.

Prepričani smo, da je vseslovenski projekt Rastoča knjiga upravičeno postal že mednarodni, saj ohranja vélike stvaritve in občečloveške vrednote.

 

koordinatorica Rastoče knjige OŠ Brusnice:

Darja Šinkovec, prof.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost