Teden slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk
Letos bomo od 11. do 17. novembra 2024 obeleževali teden slovenske hrane in v tem okviru izvedli tudi tradicionalni slovenski zajtrk.
Letošnji projekt poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Prejšnja leta smo dali poudarek vsakič enemu od njegovih sestavin, letos pa enakomerno izpostavljamo kruh, maslo, med, mleko in jabolko (vseh pet sestavin, ki jih bomo ponudili za zajtrk).
Tradicionalni slovenski zajtrk bodo imeli učenci v petek, 15. 11. 2024 (ob 7.30 za učence 1. -5. razreda in ob 8.15 za učence 6. – 9. razreda).
Na ta dan bomo imeli tudi predstavitev našega dobavitelja biomleka in biomlečnih izdelkov – Mlekarna Krepko (Kele Kele), ki bo izvedel kratko predavanje o predelavi mleka in razstavo izdelkov.
Učenci 6. razreda bodo izdelali plakate o slovenskih tradicionalnih jedeh, učenci 4.a, 4.b in 5. razreda pa bodo imeli tehniški dan z naslovom Tradicionalni slovenski zajtrk. Nastale izdelke bomo razstavili v jedilnici in avli šole.
V tednu slovenske hrane se bomo z učenci pogovarjali o pomenu zdrave prehrane, o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane.
V tem tednu bomo imeli na jedilniku šolske prehrane vsak dan tradicionalne dolenjske jedi.
Org. prehrane: Darja Fink