Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 16. 11. 2018, smo v okviru projekta Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili dan slovenske hrane. Pospremili smo ga z različnimi spremljevalnimi dejavnostmi, ki so potekale pred in po zajtrku. Učenci smo se pogovarjali o pomenu čebel in čebelarstva na slovenskem. Pri kuharskem krožku so učenci pekli medenjake, pri likovni umetnosti pa ustvarjali na omenjeno temo. V letošnjem letu smo želeli posebej poudariti pomen kakovosti tal in njihovo vlogo pri predelovanju kakovostne hrane.

Obeležitev  dneva  slovenske  hrane  smo  najprej  začeli  s  krajšim  druženjem  v  avli,  kjer   je  ob  zvokih klavirja  in  z  ubranim  prepevanjem  zazvenela  Slakova  pesem  Čebelar.  Učenka 7. razreda nas je z nagovorom opozorila na pomen in vlogo tega dne. Obiskal pa nas je tudi čebelar, g. Vinko Rukše, ki nam je predstavil pomen čebel in čebelarstva na slovenskem. Pokazal nam je opremo čebelarja in nam opisal zanimivo poslanstvo. Na bogato obloženi mizi nas je čakal svež kruh, maslo in domač  sladek  med.  Okušali  smo  tudi  domače  mleko  in  jabolka,  za  kar  so  poskrbeli  okoliški  pridelovalci  hrane.

Po  krepčilnem  zajtrku   smo  se  pogovarjali  še  o  kulturi  prehranjevanja  ter  odnosu  do  hrane.

Članek so zapisali člani novinarskega krožka

 

Morda vam bo všeč tudi...